למה הוא מתרגז? טיפול במעי רגיז
טיפול במעי רגיז בדרך טבעית
הילה הגיעה לקליניקה נסערת. בחודשים שקדמו לטיפול החלו לה כאבי בטן דמויי עוויתות, לרוב בבטן התחתונה.
היא נלחצה. הלכה לרופא ששלח אותה לעוד רופא ואז לגאסטרואנטרולוג. כל הבדיקות יצאו תקינות. היא נשמה לרווחה כי כבר חשבה על הגרוע מכל ועדין נותרה עם התכווצויות בלתי צפויות
ומכאיבות ובטן תפוחה שגרמו לה להחסיר ימי עבודה.
רופא הגאסטרו אבחן את תסמונת המעי הרגיז וזה עוד יותר הרגיז אותה, בעיקר כי היא לא הבינה למה פתאום המעיים שלה התחילו להתנהג ככה.
הילה כך נראה היא לא היחידה. מעריכים שכחמישית מהאוכלוסייה בעולם המערבי סובלת מתסמינים של ״המעי הרגיז״ הידוע גם בשמו ״המעי הרגיש״, נשים וגברים כאחד, החל מגיל העשרה.
התסמינים משתנים מאדם לאדם ולכן גם דרכי הטיפול במעי רגיז הן שונות וברפואה קונבנציונלית מערבות גם נטילת תרופות.
הילה הגיעה אלי מאחר ובראש ובראשונה היא לא רצתה ליטול תרופות מיותרות. היא הבינה כבר אחרי שני טיפולים בלבד, כי טיפול במעי רגיז דרך כפות הרגליים יכול להקל על התסמונת כמעט באופן מיידי.
כואבת לי הבטן, יש לי מעי רגיז?
אז זהו, שלא באופן ודאי. תסמונת המעי הרגיז אכן מתאפיינת בתפקוד לקוי של דרכי העיכול ונמצא שלאנשים הסובלים ממנה קיימת רגישות מוגברת לכאב במערכת העיכול שלהם.
אולם, לא כל כאב בטן בהכרח יאפיין מעיים רגישות. חשוב לשלול מחלות אחרות כמו אי סבילות ללקטוז, רגישות לגלוטן ולערוך דגימת צואה במרפאה בטרם תעשה האבחנה אצל הרופא.
לרוב, אחד או יותר מגורמים אלה עשויים להיות הסיבות לאבחנה וטיפול במעי רגיז:
- גורמים גנטיים- רבים ממי שסובל מכך מצהיר שגם לאחדים מבני משפחתם זוהתה התסמונת.
- גורמים נפשיים- רבים הסובלים מהתסמונת סובלים גם ממתח, חרדה או דיכאון, והסימפטומים בדרך כלל מתעצמים בתקופות בהן יש להם יותר מתח. טראומות נפשיות שלא טופלו כראוי משפיעות באותו אופן.
- גורמים סביבתיים- תזונה עשירה במזונות מעובדים ובסוכרים ודלה בסיבים תזונתיים, אלרגיות או רגישויות למזון כמו מוצרי חלב, חוסר איזון בחיידקי המעיים (כמו זיהום הקנדידה), שימוש קבוע במשלשלים.
- גורמים הורמונליים- מניחים שבגלל שהתסמונת נפוצה פי 2 בקרב נשים יתכן וישנה לכך השפעה הורמונלית.
טיפול במעי רגיז דרך כפות הרגליים
על פי הרפלקסולוגיה, הגוף כולו משתקף בכפות הרגליים. על ידי לחיצות על רפלקסים בכפות הרגליים ניתן לאבחן ולטפל בבעיות שונות הקיימות בגוף, ביניהן גם בבעיות במערכת העיכול.
טיפול במעי הרגיז יתמקד לרוב באזור בכפות הרגליים שמעל לעקבים ומתחת לכריות. זהו האזור העדין בכף הרגל שמשקף ברפלקסולוגיה את מערכת העיכול, המכונה גם ״הבטן הרכה״. שיטת העיסוי הרפלקסולוגית יעילה להמרצת תהליך העיכול ולהפגת התכווצויות המעי.
טיפול במעי רגיז יבוצע בצורה אטית ועדינה במהלכה נעסה בתנועות סיבוביות בכיוון השעון אזור זה על מנת להקל ולסייע בכאבי בטן. בין השאר נתמקד באיברי מערכת העיכול המיוצגים בכף הרגל מהפה ועד פי הטבעת ונשפר את פעילות המעיים בצורה הדרגתית.
חשוב מה אנו אוכלים, אך לא פחות, חשוב מה אוכל אותנו
לפעמים זה האוכל שאנחנו אוכלים שמשפיע עלינו ועל העיכול שלנו, אולם ברבים מהמקרים גם חוויות שחווינו עשויות להשפיע על פעילות מעיים תקינה. ישנן סיבות פסיכולוגיות רבות שעשויות להשפיע על התסמונת ועל הדרכים לטפל בה.
יש אף שמצאו קשר בין אישיות השואפת לשלמות וזקוקה לרמה גבוהה של שליטה לבין הלוקים בתסמונת. טיפול במעי רגיז בשיטה הרפלקסולוגית יכול לטפל גם ברבדים אלו ולהביא לעיבוד תהליכים פנימיים וחיצוניים, ליצור חיבור עמוק בין תחושות ורגשות ואף להסיר מחשבות טורדניות. גוף ונפש אחד הם, המגע הרפלקסולוגי עשוי להביא לשלמות מחדש.